Minden, amit az EU-s élelmiszer-címkézésről tudni kell
Az Európai Unió az élelmiszerek címkézését szigorú szabályozással teszi biztonságossá és átláthatóvá. A cél, hogy a vásárlók pontos, könnyen érthető és megbízható információk alapján dönthessenek az élelmiszerek megvásárlásáról. Az EU 1169/2011-es rendelete határozza meg a címkéken kötelezően feltüntetendő adatokat, azok formátumát és áttekinthetőségét is.
Kötelező elemek (előrecsomagolt termékek)
A kötelező élelmiszer-információkat jól olvashatóan (min. 1,2 mm betűméret), tartósan és – több országban forgalmazott termék esetén – több nyelven kell feltüntetni, közvetlenül a csomagoláson vagy a címkén.
Bizonyos kötelező adatok – ha a fogyasztói megértést segíti és az információérték azonos – a fizikai jelenlétet kiegészítve más módon (pl. digitálisan vagy külön táblán) is megjelenhetnek, ha ezt az uniós szabályok kifejezetten lehetővé teszik.
Minden EU-n belül forgalmazott, előrecsomagolt élelmiszer címkéjén az alábbi adatoknak kötelezően szerepelniük kell :
- Élelmiszer neve, típusa, kezelési módja és fizikai állapota, amikor az ilyen tájékoztatás elmulasztása a vásárló félrevezetését jelentené. (pl. gyorsfagyasztott)
- Valamennyi összetevő felsorolása.
- Minden olyan, allergiát vagy intoleranciát okozó összetevő vagy technológiai segédanyag, amelyet élelmiszer előállításánál vagy elkészítésénél használnak fel, és a késztermékben még jelen van, akár megváltozott formában is.
- Bizonyos összetevők vagy összetevőcsoportok mennyisége: egy élelmiszer kiemelt (pl. kép, grafika) összetevője esetén.
- Nettó mennyiség. (pl. g, ml)
- Minőségmegőrzési idő vagy fogyaszthatósági idő.
- Különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételek.
- Gyártó vagy importőr neve és címe: aki az uniós piacra behozza a terméket.
- Származási ország vagy az eredet helye: ha a termék jellege vagy csomagolása azt indokolttá teszi, vagy ha a rendelet (pl. húsfélék) kifejezetten előírja.
- Felhasználási útmutató: amennyiben ilyen útmutató hiányában nehéz megfelelően felhasználni az élelmiszert.
- Tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban: az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetén.
- Tápértékjelölés.
- e-jel: tömeges forgalmazásra készült előrecsomagolt élelmiszereken egységnyi mennyiséggel (pl. 500 g liszt).
- Ovális EC-jelölés: ha az adott termék állati eredetű és feldolgozott. (pl. hús, hal, tojás, tejtermék)
- Ökológiai gazdálkodásból származó: kizárólag ellenőrzött, tanúsított termelők esetén, és kötelező az EU ökológiai emblémájának (zöld levéljel) feltüntetése is.
- Géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k): amennyiben valamely összetevő géntechnológiával módosított szervezetből származik, és aránya meghaladja a 0,9%-ot. Az összetevők listájában jól láthatóan fel kell tüntetni a „géntechnológiával módosított” vagy az „előállítva géntechnológiával módosított [összetevő] felhasználásával” kifejezést.
A PDO / PGI / TSG (eredetvédelmi jelölések): csak akkor használhatóak a címkén, ha a termék regisztrált földrajzi oltalommal rendelkezik az EU-n belül. (pl. Pármai sonka, Feta sajt)
A címkén szereplő önkéntes információk (pl gluténmentes”) csak az uniós előírásoknak megfelelően használhatóak.
Tápértékre és egészségre utaló állítások
Az EU csak olyan tápértékre és egészségre vonatkozó állításokat engedélyez a címkéken, amelyek tudományosan megalapozottak, és az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) engedélyezte őket.
Például a „magas rosttartalmú” kifejezés csak akkor használható, ha a termék legalább 6 g rostot tartalmaz 100 g-onként. Nem megengedett kedvező egészségügyi hatást sugallni magas cukor-, só- vagy zsírtartalmú élelmiszereken, és tilos betegségek megelőzésére, gyógyítására, fogyásra vagy orvosi ajánlásra utaló állításokat feltüntetni.
Gyorsan romló termékek
A gyorsan romló termékekre (pl. friss hús, hal, tejtermék, hűtést igénylő zöldségek és gyümölcsök) az általánosan szabályok mellett az alábbi címkézési előírások vonatkoznak, mivel ezek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek:
- Fogyaszthatósági idő.
- Tárolási hőmérséklet feltüntetése.
- Származási hely / eredet: egyes kategóriák esetén (pl. friss hús, marha, sertés, baromfi, juh) kötelező feltüntetni a származási országot, a vágás és a tenyésztés helyét is.
- Csomagolás időpontja (pl. előrecsomagolt baromfi) és a csomagolás felbontás utáni fogyaszthatósági (pl. szószok) javaslata bizonyos termékkategóriáknál kötelező.
Amennyiben professzionális címkenyomtatót keres – forduljon hozzánk bizalommal, örömmel segítünk Önnek az igényeinek megfelelő, optimális megoldás kiválasztásában!