Nyomjon entert a kereséshez vagy ESC gombot a bezáráshoz

Hivatalos Videojet és FOBA forgalmazó

Minden, amit az EU-s élelmiszer-címkézésről tudni kell

Az Európai Unió az élelmiszerek címkézését szigorú szabályozással teszi biztonságossá és átláthatóvá. A cél, hogy a vásárlók pontos, könnyen érthető és megbízható információk alapján dönthessenek az élelmiszerek megvásárlásáról. Az EU 1169/2011-es rendelete határozza meg a címkéken kötelezően feltüntetendő adatokat, azok formátumát és áttekinthetőségét is.

Kötelező elemek (előrecsomagolt termékek)

A kötelező élelmiszer-információkat jól olvashatóan (min. 1,2 mm betűméret), tartósan és – több országban forgalmazott termék esetén – több nyelven kell feltüntetni, közvetlenül a csomagoláson vagy a címkén.

Bizonyos kötelező adatok – ha a fogyasztói megértést segíti és az információérték azonos – a fizikai jelenlétet kiegészítve más módon (pl. digitálisan vagy külön táblán) is megjelenhetnek, ha ezt az uniós szabályok kifejezetten lehetővé teszik.

Minden EU-n belül forgalmazott, előrecsomagolt élelmiszer címkéjén az alábbi adatoknak kötelezően szerepelniük kell :

A PDO / PGI / TSG (eredetvédelmi jelölések): csak akkor használhatóak a címkén, ha a termék regisztrált földrajzi oltalommal rendelkezik az EU-n belül. (pl. Pármai sonka, Feta sajt)

A címkén szereplő önkéntes információk (pl gluténmentes”) csak az uniós előírásoknak megfelelően használhatóak.

Tápértékre és egészségre utaló állítások

Az EU csak olyan tápértékre és egészségre vonatkozó állításokat engedélyez a címkéken, amelyek tudományosan megalapozottak, és az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) engedélyezte őket.

Például a „magas rosttartalmú” kifejezés csak akkor használható, ha a termék legalább 6 g rostot tartalmaz 100 g-onként. Nem megengedett kedvező egészségügyi hatást sugallni magas cukor-, só- vagy zsírtartalmú élelmiszereken, és tilos betegségek megelőzésére, gyógyítására, fogyásra vagy orvosi ajánlásra utaló állításokat feltüntetni.

Gyorsan romló termékek

A gyorsan romló termékekre (pl. friss hús, hal, tejtermék, hűtést igénylő zöldségek és gyümölcsök) az általánosan szabályok mellett az alábbi címkézési előírások vonatkoznak, mivel ezek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek:

Amennyiben professzionális címkenyomtatót keres – forduljon hozzánk bizalommal, örömmel segítünk Önnek az igényeinek megfelelő, optimális megoldás kiválasztásában!

További bejegyzések

Kapcsolatfelvétel